A fruktóz malabsorpcióban szenvedők szervezetébe bevitt fruktóz nem szívódik fel teljesen a vékonybelekből, hanem a vastagbélbe jut, ahol erjedésnek indul. Gázok keletkeznek, amelyek puffadást, hasi görcsöket okoznak, amit esetenkén (heves, többszöri) hasmenés kísér. A betegség egyéb kisérő tünetei lehetnek fáradtság, levertség, koncentrálási zavar, vérszegénység, száraz bőr, körömtöredezettség megjelenése.
Mi is a fruktóz?
A fruktóz, más néven gyümölcscukor egy természetes és egyszerű cukor, ami főleg gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található meg. Leginkább a glükózzal együtt fordul elő, de annál sokkal édesebb ízű. A hagyományos nádcukor és répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.
Diéta
A betegség diagnosztizálása után érdemes 6-8 hét nagyon szigorú diétát tartani, hogy a szervezet regenerálódhasson, ezután orvosi ellenőrzés mellett
alacsony cukortartalmú gyümölcsök fogyasztása bevezethető először párolva, majd nyersen is. Célszerű hetente egy új gyümölcs bevezetése, lassan, fokozatosan, majd panaszmentesség esetén egy újjal próbálkozni.
Vigyázat!
A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, mint ízfokozót, adalékanyagot, ezért óvatosnak kell lenni az iparilag feldolgozott élelmiszerek, illetve gyógyszerek adásánál!
Mindig figyelmessen olvassuk el a címkén szereplő összetevők listáját! A gyógyszerek tekintetében kérdezzük meg orvosunkat, illetve kérjük ki gyógyszerészünk segítségét!
Fogyaszthatók
- Hús, húsféleségek. Tilos: a pácolt, füstölt termékek, aszpikos ételek, egyes felvágottak, kolbászfélék, paradicsomos halkonzerv, konzerváru feldolgozott húsipari készítmények.
- Tej, tejtermékek: tej, kefír, joghurt, író, tejföl, sajt, túró Tilos: édesített készítmények, gyümölcsjoghurt, kondenz tej stb.
- Tojás.
- Malátacukor, keményítő, szőlőcukor, tejcukor, maltodextrin.
- Fehér liszt és az abból készült pékáruk. Tilos: édesített fehér liszből készült péksütemény, illetve adalékanyagokkal készült termékek, teljes kiőrlésű liszt és az ebből készült termékek (a korpás lisztben több a fruktóz).
- Állati eredetű zsiradékok.
- Rízs.
- Burgonya fogyasztásának mennyisége 150g/nap (az újburgonyáé magasabb, mint a régi burgonyáé).
- Fruktózban szegény zöldségek: retek, répa, saláta, spenót, uborka, cukkini, gomba, lencse, paradicsom, lé dús zöldségek. (Főzés során a cukor egy része kifő a zöldségekből, így alacsonyabb a főtt zöldségek fruktóz tartalma.)
- Gyümölcs:
Alacsony fruktóz tartalmúakból a javasolt feltálalt méret 1/2 pohár.
A főtt, fagyasztott vagy friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzerv gyümölcsöt. Őszibarack, kajszibarack, ananász, málna grapefruit, szilva, citrom. Kerülendő: cseresznye, naspolya, csipkebogyó, narancs, cseresznye.Tilos az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő adása, ezen gyümölcsök fruktóztartalma a legmagasabb.
Tilos még:
- Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia)
- Kevert fűszerek, ételízesítők, levesporok.
- Ketchup, majonéz.
- Kész saláta öntetek.
- Üdítő italok.
- Feldolgozott húsipari készítmények: kolbászok, felvágottak, füstölt-, pácolt húsok, aszpikos ételek, konzerváruk, paradicsomos hal.
- Édesített tejek, tejtermékek. Gyümölcsjoghurt, kondenz tej, gyümölcsös túrókrém, krém túró stb.
- Édes vagy adalékanyagot tartalmazó pékáruk.
- Teljes kiőrlésű lisztből vagy sok magvas lisztből készült pékáruk, készítmények.
- Soha ne használjunk diabetikus készítményeket, mert azokban legtöbbször a cukorbetegek számára ártalmas szacharózt gyümölcscukorral váltják ki!
- azonos mennyiségű fruktóz megtalálható 2 almában vagy 2 kanál mézben és 1 doboz kólában!
Fruktóz táblázat:
GYÜMÖLCS (1 adag) | ÖSSZES CUKOR* | FRUKTÓZ* | GLÜKÓZ* |
Körte (1 közepes) | 16 | 11 | 5 |
Görögdinnye (1 szelet) | 18 | 12 | 6 |
Alma (1 közepes) | 14 | 9 | 5 |
Sárgadinnye (1 fél) | 22 | 12 | 10 |
Szőlő (1 csésze) | 24 | 13 | 11 |
Eper (2 csésze) | 14 | 8 | 6 |
Málna (2 csésze) | 10 | 6 | 4 |
Ananász kockák (1 csésze) | 13 | 7 | 6 |
Mézdinnye (1 szelet) | 13 | 7 | 6 |
Narancs (1 közepes) | 12 | 6 | 6 |
Banán (1 közepes) | 18 | 9 | 9 |
Áfonya (1 csésze) | 14 | 7 | 7 |
Nektarin (1 közepes) | 10 | 5 | 5 |
Kivi (2 közepes) | 12 | 6 | 6 |
Cseresznye (1 csésze) | 14 | 6 | 8 |
Barack (1 közepes) | 8 | 3 | 5 |
*Az értékek grammban vannak megadva. |
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: