Mentőöv (nem csak) cukorbetegeknek

Glikémiás index (GI), Glikémiás telítettség (GL), glikémiás telítettség

A Glikémiás index (GI) az egyes élelmiszerek 100 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest százalékban. Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük. A szénhidrátokat a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. A GI értékét befolyásolja az étel elkészítésének módja is. Növeli az értéket minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát (főzés, turmixolás, aprítás, reszelés), ill. a vízben való oldódás is (üdítőitalok, cukros teák stb.).                       Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (párolás, ill. az ételben levő vagy azzal együtt elfogyasztott fehérje, zsír és rost (saláták fogyasztása).

A Glikémiás telítettség(GL) pedig arról tájékoztat, hogy mennyire lesz tartós a vércukor- és inzulinemelkedés. Egy adott ételnek lehet magas a glikémiás indexe (nagy vércukor- és inzulinemelkedést vált ki), de ha alacsony a glikémiás telítettsége, akkor ez a hatás rövid ideig áll fenn. Ilyen szempont alapján jelent problémát a tej és tejtermékek, kivétel a sajtok, amelyeknek a GI-je nem túl magas, mégis nagy inzulinválaszt váltanak ki.

A glikémiás terhelés  is az adott étel vércukorszintre kifejtett hatását mutatja meg. Vagyis, ha az ételnek magas a GI értéke, akkor a benne található szénhidrát gyorsan átalakul cukorrá, de ha nem sok szénhidrátot tartalmaz, akkor nem lesz hatása a vércukorszint emelkedésére.

A glikémiás terhelés számítása: az étel GI-jét meg kell szorozni az egy egységre jutó szénhidrát tartalmával, majd el kell osztanunk százzal. 
Ha a kapott érték 20-nál nagyobb, akkor az étel glikémiás terhelése MAGAS, ha 10 és 19 között van, akkor KÖZEPES, és ha 10 alatt van, akkor ALACSONY. 


Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!