A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás visszaállítása a mai viszonyok között. Ez egy életstílus, mely az un. civilizációs betegségek elkerülését, illetve meglévő betegség esetén gyógyítását segíti. Ide sorolhatók a szív és érrendszeri megbetegedések (stroke, ischaemia), 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, magasvérnyomás.
A paleolit diéta arra az elméletre épül, hogy genetikailag vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva. A földművelés (neolitikus forradalom) során bevezetett élelmi anyagokhoz nem tudott alkalmazkodni az emberi szervezet, ezért jelentek meg a különböző anyagcsere-betegségek (pl. lisztérzékenység, laktózérzékenység). Ezek a betegségek ismeretlenek voltak a paleolit korban élők között, csak a 19. század közepén kezdődött világméretű terjeszkedésük. A paleolit étrend felépítése változó lehet, de közös elméletre épül. Javasolja a magas fehérjetartalmat(19-35%), zsírtartalmat (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalmat (22-40%). Az utóbbiakat nevezzük lassan felszívódó szénhidrátoknak, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek. A paleo-ketogén étrend célja a ketózis elérése és az “áteresztő bél szindróma” megszüntetése. Hazai népszerűsítője Szendi Gábor pszichológus.
Fontos azonban kiemelni a paleo étrend követői számára, hogy biztosítsák a megfelelő mikro- és makrotápanyagokat szervezetük számára, így a vitaminokat (legfőképp a B-vitamincsoportot), ásványianyagokat, különféle olajokat. Az olajok és zsírok fogyasztásánál figyelniük kell a helyes arány betartására, miszerint az omega-3 tartalmú állati eredetű zsírok fogyasztása erősen javasolt, míg az omega-6 zsírban gazdag növényi olajok csökkentése, elkerülése a cél. A következő bejegyzésben a paleolit-diétában megengedett, ill. tiltólistán lévő ételekkel foglalkozom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: